Puber in bezettingstijd (Download de Pdf)

De bezettingstijd is in de blog een keer of drie ter sprake gekomen. Die tijd leeft kennelijk bij de nichten en neven. Ik had er wel eens over gedacht om er, voor onze zoons en kleinzoons, iets over op papier te zetten maar daar kwam nooit wat van….

Wim van Gait en Rule

>>> Lees meer en download het pdf bestand

Advertenties

6 Reacties

 1. Wim, wat heb ik enorm genoten van je verhaal.ge weldig Ik was zelf nog te jong om van alles te weten maar ik herinner me wel dat paps ook tabaksbladeren liet drogen en op de snijmachine de opgerolde en vochtig gemaakte bladeren in shag versneed Nogmaals bedankt voor je verhaal Groeten Geesje

 2. Willem,

  Wat een prachtig document heb je gemaakt, m’n oprechte complimenten voor dit schitterende stukje geschiedschrijving. Dankjewel,
  fem.

 3. Wim van tante Rule en ome Gait,nu heb ik het in alle rust gelezen.Geeft een goed beeld van de oorlogsjaren zo jij deze hebt ervaren als man-in -wording.
  Nu begrijp ik ook goed waarom jij zo, van het dienblad van de hongerwinter, onder de indruk was. Jij kunt die jaren nog herbeleven door die bezettingsbeelden weer voor ogen te krijgen.
  Ik heb nog wel een vraag; je schrijft over de mulo tijd en het verdwenen tolkboeje en schriften,na een verhuizing.Van Kampen/Apeldoorn naar Utrecht zouden die meegenomen zijn door een verhuizer.Maar om welke verhuizing gaat het? Bij mijn weten zijn jullie niet verhuisd en de mulo ook niet. Hoe zit det? Je ziet dat ik het goed gelezen heb,ook ik heb nog les gehad van van Trigt en de snorre en daar blijft wel wat van hangen.Groet allen,Bea

 4. Bea,
  We woonden op 2 adressen in Kampen, verhuisden, ik werd er geplaatst, naar Groningen en na vier jaar naar Apeldoorn (mijn vierde standplaats – een jaar Assen zat er ook nog bij) na tien jaar naar Utrecht en toen naar onze huidige woonplaats omdat ik was overgeplaatst naar Arnhem. In Zevenaar woonden we 23 jaar en 23 dagen in een grote eengezinswoning en nu, sinds vijf jaar, op ons huidige adres.
  Een overplaatsing naar Duitsland, we woonden verdulleme (om geen lelijk woord te gebruiken) net 2 maanden in Apeldoorn wist ik te voorkomen en de plaatsting voor de duur van 6 maanden naar Libanon ging niet door doordat het Nederlandse detachement werd teruggetrokken.
  Résumé: we verhuisden zes keer en bij ieder ervan raakten we kleinigheden kwijt. Mogelijk bleven die dingetjes, door ons onopgemerkt, in een verhuisdoos zitten.
  Wim

 5. Wim, ik snap het.
  Ik dat het tijdens de oorlogsperiode was zoekgeraakt. Maar natuurlijk kan dat ook op een veel later tijdstip. Verhuizen / zoekraken of te snel opruimen,ik ken het. Ben zelf ook de nodige keren verhuisd en vooral de kleine dingetjes raken zoek.
  mooi weekend allen

 6. Wim.
  Heb nog weer eens het hele beleven van jou over de bezetting’s jaren gelezen . Erg mooi op gezet ,duidelijk over wat er allemaal is voorgevallen .
  Veel dingen (ondanks dat ik 6 jaar jonger ben )zie ik terug .
  Bedankt Wim !
  oe zuster Dina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: