DE POELENTE 2

 door Willem van Enk en Derrekien

Toen Enk en Derrekien ut krudenierswinkeltien an de Noordweg begonnen, was ut rollende materiaal alleenug maar un kapiteinmobilettebrommer. Met un grote mande van Kŏnis&Gunnuk

drop wurden de boodskappn rond a bracht.

Toen de zaakn nô een tietien veuls beter gingn, kwam dr un moterdriewieler, un kreng um op te riedn en een allemachtug lewaaig dink.

Nô een wat langer tietien, en nôdat Enk een keer met ut kreng in een sleutien terechte was a koomn,

mos dr een autogien koomn, veural niet te luukse, want wat zoln de klantn wel niet zegn.

Ut wordn dus un CIETOEN DEUSJEVOO op zien kampers een Poelente, en op zien Ollands

een Lileke Ante.

T’was nog een bestel poelente ook, zn vierkant bakkien met van die ribbelties, gien flitsent autogien dus.

Maar o wat ebben die twee op de vri-je Dinsdag-middagn geneuten van det autogien, elleke dinsdagmiddag as ut wark an de kante was dan gingn ze een stukkien riedn.

Nô de bossn, nô de polder, nô Drente en zo.

Ook Urk deedn ze wel regelmatig an, vanwege de lekkere vissies deur netuurlik, ze namn dan een lekkerbekkien en een zolte met look.

Now was Enk gien arrege goeie navigator, en ut kaarte lezn ging ook al niet alte goed, dus d’r ging nog al ies was verkeerd.

Maar ze kwaamn wel ieder Dinsdag weer terugge gelukkeg.

Soms wel wat laate, umdat ze zonder bezine stondn. In de poelente zat nl. gien bezinemetertien, ie

mozzen aj woln weetn hoeveule bezine dr nog in de tenk zat dan moz ie un stökkien in de tenk steekn um te zien oe veule bezine dr nog in zat , en det gink dus wel ies verkeerd.

De kwaliteit vant autogien was zo belabberd dat mien va nô ongeveer 3 jeur met de stoel enal deur de vloere zakkn en dus ging de poelente nô ongeveer vier jör weg um inereuld te wörden veur un beter waagentien.

Soms ziek dr nog wel ies ene rieden, det gef dan tog nog wel een ampat gevuul.

Ps. zolte met look = zouteharing met een uitje

Advertenties

4 Reacties

 1. Wim,
  Leuk stuk, leuke foto’s en dan die lillijke annte. Man, wat bin’k daor verliefd op ‘ewest. Ik had er donders graag ene willen hebben. Ging niet deur.
  Mien reactie op oe stuk zol veul langer wezen, langer dan in een Reply goed is. Ik zal er in een aparte bi’jdrage varder op ingoan.
  Wim van G&R

 2. Ach ja, ome Henk met z’n eend. Ik weet nog dat opoe Leurink een keer bij ons in Emmeloord kwam logeren. Ome Henk bracht haar vanuit Kampen met de eend. Opoe kwam met veel gesteun, getrek en gedoe de auto uit, stond eindelijk rechtop, beklopte zichzelf overal met de woorden, “eem vuul’n ofdet alles d’r nog wel an zit”!

 3. Wim,het is toch weer een mooi verhaal met foto’s erbij geworden,prachtig! Die gemotoriseerde bakfiets en die kleine huisjes op de achtergrond,wat is er veel veranderd
  .Ik ken de plek nauwelijks terug toen ik er een paar maanden geleden langs reed.
  Dat lelijke eendje,wat hebben ze daarvan genoten.Voor onze moeder is er nooit een betere auto geweest,de luxere auto’s later konden de ente niet overtreffen.
  Misschien weet jij hoe vader heeft moeten bedelen om aan het geld voor de winkel-Noordweg te komen,ik weet er weinig van alleen dat ene heer van Dalsum(?) via oom Jaap uitkomst bracht. Ook iets voor een story?

  Wij gaan nu weer naar de camping in Friesland (bij Leeuwarden),waar we nu 2 weken staan met een oude Alpen kreutzer,na een dag thuis geweest te zijn. Het is er heerlijk rustig zo langs het van Harinxmakanaal,behalve a.s. weekend,dan is er een vliegshow.Dat geeft wel flink herrie maar het is wel indrukwekkend.
  Tot later allemaal,Bea

 4. ik heb een reactie geplaatst bij de poelente2,maar die verschijnt niet bij alle reacties. Staat wel onder het stukje poel -ente 2 zag ik. Wie het wil lezen zal daar naar toe moeten,ik weet niet waarom dit gebeurt,te lang misschien??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: