Tijgerjacht, latrine en hoog bezoek

Ome Deie was direct na WOII milicien. Een dienstplichtige heette zo in die dagen. Hij was gelegerd in De Harskamp. Ik heb daar twee foto’s van. Gekregen van Martha.

De foto’s dateren van 1919. Op de eerste herken je ome Deie onmiddellijk. Aan de grootste sigaar, de handen het diepst in de broekzakken en bijna de kleinste man van allemaal.

deie-sigaar.jpg

Het heette dat-ie de kleinste was doordat-ie op de kortste dag van het jaar was geboren.

deie-in-dienst.jpg

Op de tweede foto moet je wat langer zoeken omdat daar meer personages op staan. Maar je pikt hem er toch zo tussenuit.
In militaire dienst beleefde ome Deie veel avonturen waar-ie prachtverhalen over kon vertellen. Onder andere een bloedstollend verhaal over een tijgerjacht op de Veluwe, een fantastisch verhaal over de dagelijkse stoelgang en een verslag van een bezoek van de koningin (Wilhelmina). Ik heb het van horen zeggen, ik heb hem die verhalen niet zelf horen vertellen. Jammer, zoals zovele van zijn leeftijdsgenoten kon-ie boeiend vertellen.
Over die tijgerjacht weet ik niet meer dan dat ome Deie daar zijn jongere broers en zussen de stuipen mee op het lijf joeg. Van de dagelijkse stoelgang weet ik wat meer. Dat ging op bevel. Je ging naar de latrine: een balk boven een sloot waarop je zittend je ‘behoefte’ in de sloot liet plonsen. Daarna werd je, bij gebrek aan toiletpapier, bij toerbeurt aan een paard gekoppeld en ruggelings door een sloot getrokken om zo je billen te kunnen wassen.
Voor het bezoek van de koningin was een speciaal toilet gebouwd. Onder het toilet zat een soldaat met een zilveren schaal om ‘de keutel’ van majesteit op te vangen. Het was nog een hele strijd geweest wie van de soldaten die eer zou mogen hebben.

Wim van G&R
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: