Toespraak Begrafenis oom Steven (Willem Smit)

Dit toespraakje hield ik bij de begrafenis van oom Steven. Het was een man die zonder daarvoor moeite te doen een voorbeeld was. En dat blijft. Later zal ik meer herinneringen aan hem posten maar nu dit.
Willem Smit (Anna en Louw)

Steven Leurink

1915 – 2007

Oom Steven hield helemaal niet van complimenten, hij krijgt ze toch en allemaal verdiend, maar daarom wil ik nu eens wat over zijn generatie zeggen.

Het is de generatie die rond de eerste wereldoorlog werd geboren. Daarna kwam de mijne en de verschillen zijn groot.

Oom Steven wás de verpersoonlijking van zijn generatie, die met hem verdwijnt. Hij drong zichzelf nooit op maar stond altijd klaar voor wie hulp kon gebruiken, hij was nooit uit op eigen belang, hij gaf liever dan te ontvangen. Hij had bij dit alles zijn ogen niet in zijn zak.

Wij zijn dan gewend te zeggen: “hij had geluk, hij kwam uit een goed nest”, maar daarmee leggen we de verantwoordelijkheid bij anderen en doen we hem tekort. Want zo is het niet: een goed goed nest is geen geschenk, dat ontstaat niet vanzelf, het is het resultaat van eigen inspanningen, van geven en nemen. Zo krijg je het een goed nest.

Onvergetelijk was het in een kring van de familie Leurink te verkeren, vooral als er wat te vieren was. Een week voor zijn overlijden zei Oom Steven nog een keer wat ik hem vroeger vaak heb horen zeggen: “d’r is nooit wat ewest”, en zo was het. Zeven broers, twee zusters, de aangetrouwde ooms en tantes, opoe en opa, en dan met z’n allen in het kleine huis in de Molenstraat 29, de kleintjes op een stoof, of bij ons aan de Bovensingel. Wat een warmte en genegenheid, wat een vrolijke drukte en humor, wat een verhalen. Wat konden ze zingen op de verjaardagen. Wie kent niet de laatste uithalen van “Koeltjes suiz’len, doet rits’len het lover” en van “Zwaluw, waarheen is uw vlucht?”

In Den Haag zoeken ze al enige tijd naar DE Nederlander, naar DE Nederlandse identiteit. Die zou niet bestaan, ze kunnen hem niet vinden. Een standbeeld voor De Nederlander zit er dus niet in maar mocht het ooit zover komen dan moeten ze maar iemand als oom Steven als model nemen.

Ze zijn er niet meer, dat stel. Adieu goede oom Steven, ome Dije met de sigaren, ome Gait met de klarinet, ome Willem, held van het verzet; ome Henk in z’n winkel, oom Jan, iets deftiger, uit Zwolle, ome Marinus –we koom’n van ’t Kamper eiland; tante Nel die opoe in huis nam, zachtmoedige tante Anna, m’n onvergetelijke moeder.

Voor u staat in onze harten een standbeeld.

Dat ze weer bij elkaar mogen zijn.

25 oktober 2007

Willem Smit
Advertenties

3 Reacties

 1. Wim merci,

  Je toespraak was en is een mooi eerbetoon aan pa en zijn broers en zussen, ontroerend ook. Vooral het stukje over DE nederlander, die niet zou bestaan. Als ik Maxima op t.v. zie moet ik steeds weer grinnikken, denkend aan jouw toespraak en een mogelijk standbeeld.

  Ga zo door Wim, ik geniet van je hier en daar wat provocerende stukjes, heb weinig weerwoord. De Leurinkies stammen inderdaad af van dagloners en dienstmeiden, maar of jij nu van adel bent?

  Je zus Mar kan heel mooi vertellen over de streken van haar en jouw vader Louw, hopelijk komt ze daar nog mee!

 2. P.s.

  Pa is geboren in 1914!

 3. Het is alweer 2jaar geleden dat we in de stadsgehoorzaal zatenop de Kamperkorendag ( nichtjes en een neef Dick op een rij Oom steven was ook nog van de partij maar voor het eerst zat hij nu bij de mensen van de vijverhof Dat was nu zijn familie zij hij Ik las nu weer eens de speech van mijn boer Willem Hij heeft zoveel talenten en ook dat is een leurink aanleg Wij zijn door neef Dick van ome Gait en tante Rule zo verwend . Hij bakte taart en koekjes en bij het naar huis gaan kregen we een mooie trmmel met die lekkere koekjes mee Zo houden we de warmte die in onze familie zo aanwezig is in stand Groeten van Margje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: